Medio 2021 uitsluitsel Unesco werelderfgoedstatus

UNESCO heeft besloten om de World Heritage Conference, die tussen 16 en 31 juli dit jaar zal worden gehouden, online te laten plaatsvinden. Op de agenda van deze vergadering staat de nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam op de Werelderfgoed lijst.

Begin juni is het advies van ICOMOS, het adviesorgaan van UNESCO gepubliceerd. In het advies wordt geconcludeerd dat de Hollandse Waterlinies werelderfgoed waardig zijn. Echter het advies bevat ook een aantal kritische punten, met name over de vraag of de Waterlinies wel voldoende zijn te beschermen tegen de grote ruimtelijke druk. Zie hier voor meer informatie over het advies.

Een positief besluit over opname van de Hollandse Waterlinies op de Werelderfgoedlijst staat met het gegeven advies niet op voorhand vast. Op basis van het advies kunnen aanvullende voorwaarden worden gesteld of kan tot uitstel worden besloten. Ook is het mogelijk, dat tijdens de Werelderfgoed vergadering wordt besloten om de Nieuwe Hollandse Waterlinie wel formeel toe te voegen aan de Stelling van Amsterdam. De beide linies kunnen daarna samen verder als een Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *