Open Monumentenweekend 14 en 15 september a.s.

Het landelijke thema voor het Open Monumentenweekend in 2024 omvat ‘routes, verbindingen en netwerken‘ en wordt aangemerkt onder de slogan “onderweg”.

Onderweg refereert aan het op reis zijn van A naar B, het letterlijk in beweging zijn en de transformatie van oud naar nieuw, verleden naar heden. Onderweg reis je via (historische) routes, ontmoet je mensen waar je verbinding mee maakt en ben je onderdeel van verschillende netwerken.

Onderweg! refereert ook aan het Open Monumentenweekend waarbij onze bezoekers op pad gaan van monument naar monument. Dit jaar gaat het óók om de reis tussen de bestemmingen en de manier waarop je de monumenten bezoekt.

‘Onderweg!’ gaat over de invloed die reizen, vervoer en communicatie hebben gehad – en nog steeds hebben – op het aanzien van Nederland, de inrichting van het land en de steden, de manier van leven zoals we dat in Nederland vandaag de dag doen.

Het thema gaat ook over plaatsen van aankomst en vertrek, over (reis)verhalen, emigratie, toerisme, ontdekkingsreizen en verbeelding, niet alleen toen, maar ook nu. Het vormt een prachtig aanknopingspunt om de verdedigingswerken in onze omgeving centraal te stellen en om alvast een begin te maken met de gedenking en viering van 80-jaar Vrijheid.

Het programma staat nog helemaal open, maar zeker is dat wij onze Forten die dagen met elkaar gaan ‘verbinden’ in de vorm van de inzet van een extra Liniepont die rechtstreeks tussen de Forten Honswijk en Everdingen zal varen, met ………………………..?