Open Monumentendag 2021: een fietstocht in de Stelling van Honswijk en speciale rondleidingen Everdingen

Honswijk

Na onderbreking van één jaar is er dit jaar op zondag 12 september weer een Open Monumentendag in Houten. Deze dag sluit aan bij het landelijke thema “Mijn monument is jouw monument” en aan het thema “Ode aan de Hollandse Waterlinies”. Dit laatste mede omdat de Hollandse Waterlinies zeer recent zijn toegevoegd aan de Wereld Erfgoedlijst van UNESCO.

Gekozen is voor een fietsbelevingsroute voor jong en oud over het historisch militair landschapspark van het Eiland van Schalkwijk. Een relatief korte fietsroute (15 km) leidt langs de verschillende militaire objecten in het gebied. Beeldend zal worden ‘verteld’ over de samenhang tussen deze objecten, het landschap inclusief het watersysteem en de verschillende monumentale boerderijen in het gebied.

Tijdens de tocht is heel veel te zien en te beleven. Zo kom je langs een schuilplaats met daarin een animatiefilm over de onderwaterzetting van polder Blokhoven en andere polders, een schuilplaats met daarin een ‘levende’ maquette en een groepsschuilplaats met daarin opgesteld een periscoop om het omliggende gebied te verkennen. Langs de Gedekte weg staan kanonnen opgesteld met uitleg daarbij over het verdedigingsprincipe van het gebied vóór de dijk, terwijl op Fort Honswijk het schieten met kanonnen wordt gedemonstreerd. Ook op de andere forten valt veel te beleven. Op Lunet aan de Snel is bijvoorbeeld een modern kunstwerk te zien, dat onderdeel vormt van de tijdelijke Kunstroute, op het Werk aan de Korte Uitweg een prachtige muurschildering en is op het Werk aan de Waalse weg het bomvrije gebouw te bezoeken.

Op Fort Honswijk kan onder begeleiding van een gids de toren worden bezocht en kunnen de gerestaureerde gebouwen worden bekeken, evenals de gerestaureerde replica van het oorspronkelijke monumentje uit 1915. De route loopt daarna door naar het Werk aan de Groeneweg waar een bezoekje aan de loopgraven met naastliggende mitrailleurkazemat meer dan de moeite waard is. Op verschillende plaatsen langs de route (zie onderstaande routekaart) staan gidsen klaar om te vertellen over bijzonderheden van dit ‘historisch militair landschapspark’. Deze belevingsroute kan worden gefietst op 12 september tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Deelname is op eigen risico!

Everdingen:

Op Fort Everdingen worden op zondag 12 september tussen 11.00 en 15.00 uur elk half uur korte rondleidingen gegeven. Er staan die dag verschillende deskundige gidsen van onze stichting voor u klaar om u te vertellen over de bijzondere geschiedenis van dit Fort, dat onderdeel vormt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en sinds kort de status van Wereld erfgoed heeft. Aan de rondleidingen die dag zijn geen kosten verbonden. Op zaterdag 11 september is het fortterrein wel te bezoeken, maar zijn de gebouwen gesloten. Het Proeflokaal en het terras zijn op beide dagen open.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *