De forttorens, bijzondere iconen die vanaf 15 september het domein zijn van vleermuizen

De voormalige geschutstorens van de forten Honswijk en Everdingen zijn in veel opzichten bijzonder. Architectonisch van ongekende schoonheid en historisch gezien rijk aan verhalen over de bewoners die er ooit hun verblijf hadden. Veel aan de torens is nog in oorspronkelijke staat, maar dan wel (nagenoeg) zonder de inrichting. Denk hierbij onder andere aan de voormalige keuken, bakkerij, latrines en de watervoorziening.

Op Fort Everdingen is de toren beperkt in gebruik door de eigenaar en op zondag open voor bezoek onder begeleiding van een deskundige gids die u alles kunt vertellen over het gebruik ervan in het verleden.

Op Fort Honswijk is de restauratie van de toren nagenoeg afgerond. Voor deze restauratie zijn in een speciaal bakproces 20.000 metselstenen van de juiste formaat en kleur gebakken. Veel van die stenen moesten bij de restauratie van de togen rond de schietopeningen met de hand worden bewerkt om in die boog overal dezelfde voegbreedte te krijgen. Deze restauratie trekt veel bekijks, en tijdens een bezoek ook veel bewondering, van specialistische organisaties.

In het najaar en de winter zijn de beide toren het domein van vleermuizen en kunnen dan niet (of zeer beperkt) worden bezocht. Tot 15 september a.s. zijn ze echter nog wel te bezoeken. Wij hopen u bij uw bezoek meer te mogen vertellen over de bouw, de functie en het gebruik van de torens door de jaren heen.

2 grootoorvleermuizen
2 grootoren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *