De forttorens: vanaf 15 september weer het domein van vleermuizen

De voormalige geschutstorens van de forten Honswijk en Everdingen zijn in veel opzichten bijzonder. Architectonisch van ongekende schoonheid en historisch gezien rijk aan verhalen over de bewoners die er ooit hun verblijf hadden. Veel aan de torens is nog in oorspronkelijke staat, maar dan wel (nagenoeg) zonder de inrichting. Denk hierbij onder andere aan de voormalige keuken, bakkerij, latrines en de watervoorziening.

Op Fort Everdingen is de toren beperkt in gebruik door de eigenaar. Op Fort Honswijk wordt de toren niet gebruikt. De torens zijn op zondag open voor bezoek onder begeleiding van een deskundige gids, die u alles kunt vertellen over het gebruik ervan in het verleden. Het najaar en de winterperiode vormen hierop een uitzondering. Dan kan in de toren van Honswijk alleen in het voorportaal en de halfopen gang een blik naar binnen worden geworpen, terwijl de toren van Everdingen heel beperkt te betreden is.

Vanaf medio september is het weer zover en krijgen de vleermuizen de rust die ze nodig hebben om zich voor te bereiden op hun winterslaap. Maar eerst nog genieten van een mooie rondleiding of de openstelling tijdens Open Monumentenweekend.

2 grootoorvleermuizen
twee grootoorvleermuizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *