De forttorens, in de winter het domein van vleermuizen

De voormalige geschutstorens van de forten Honswijk en Everdingen zijn in veel opzichten bijzonder. Architectonisch van ongekende schoonheid en historisch gezien rijk aan verhalen over de bewoners die er ooit hun verblijf hadden. Veel aan de torens is nog in oorspronkelijke staat, maar dan wel (nagenoeg) zonder de inrichting. Denk hierbij onder andere aan de voormalige keuken, bakkerij, latrines en de watervoorziening.

Op Fort Everdingen is de toren beperkt in gebruik door de eigenaar. Op Fort Honswijk wordt de toren niet gebruikt. De torens zijn op zondag open voor bezoek onder begeleiding van een deskundige gids, die u alles kunt vertellen over het gebruik ervan in het verleden. Het najaar en de winterperiode vormen hierop een uitzondering. Dan kan in de toren van Honswijk alleen in het voorportaal een blik in het straatje van Vermeer worden geworpen, terwijl de toren van Everdingen heel beperkt te betreden is.

Jaarlijks worden eind januari of begin februari door specialisten tellingen uitgevoerd van het aantal en de soort vleermuizen die op onze forten overwinteren. Uit de tellingen van dit jaar blijkt dat het aantal vleermuizen op Fort Everdingen licht is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Op Fort Honswijk is het aantal fors hoger. Hier zijn in de toren meer dan 460 vleermuizen in winterslaap aangetroffen. Of dit mede komt door de speciale vleermuisvoorzieningen die voorafgaande aan de restauratie in de toren zijn getroffen is niet duidelijk. Wel is waargenomen dat in een aantal van deze voorzieningen ‘bewoning’ plaatsvindt.

2 grootoorvleermuizen
twee grootoorvleermuizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *