Forttorens Honswijk en Everdingen, de moeite van het bekijken meer dan waard

De voormalige geschutstorens van de forten Honswijk en Everdingen zijn in veel opzichten bijzonder. Architectonisch van ongekende schoonheid en historisch gezien rijk aan verhalen over de bewoners die er ooit hun verblijf hadden. Veel aan de torens is nog in oorspronkelijke staat, maar dan wel (nagenoeg) zonder de inrichting. Denk hierbij onder andere aan de voormalige keuken, bakkerij, latrines en de watervoorziening.

Op Fort Honswijk wordt tot medio september van dit jaar de schil van de toren gerestaureerd. Een bijzondere klus waar naast veel vakmanschap ook heel veel geduld voor nodig is. Voor deze restauratie zijn in een speciaal bakproces 20.000 metselstenen van de juiste formaat en kleur gebakken. Veel van die stenen moeten bij de restauratie van de bogen rond de schietopeningen met de hand nog worden bewerkt om in die boog overal dezelfde voegbreedte te krijgen. Deze restauratie trekt veel bekijks, en tijdens een bezoek ook veel bewondering, van specialistische organisaties. Onderstaand enkele foto’s voor een impressie.

Wij hopen u bij uw bezoek aan een van onze forten meer te mogen vertellen over de bouw, de functie en het gebruik van de torens door de jaren heen.

Fort Honswijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *