Adres

Ligging van het Fort

Fort Honswijk maakt deel uit van de gemeente Houten. Het Fort ligt op de oorspronkelijke plaats van de kom van het dorpje Honswijk aan de noordzijde van de Lek tegenover Everdingen. Het ligt op het zogenoemde Eiland van Schalkwijk in de directe omgeving van de dorpen Schalkwijk en Tull en ’t Waal. De Topografische kaart gegevens zijn 38F. X en Y coördinaten: 51.97394 en 5.15698.

Bezoekadres en toegankelijkheid

Het post- en bezoekadres van het Fort is Lekdijk 58, 3998 NJ Schalkwijk. Het Fort is openbaar toegankelijk voor wandelaars tussen zonsopkomst en zonsondergang. Het heeft twee bezoekersingangen, één aan de oost- en één aan de westzijde. Aan de oostzijde zijn ook de parkeervoorzieningen aanwezig.

Bezoekmogelijkheden

Naast de vrije toegankelijkheid van het terrein voor wandelaars kunnen ook de historische gebouwen worden bezichtigd. Dit laatste alleen onder leiding van een gids van de Stichting. Rondleidingen worden elke zondag gehouden over het terrein en door de gebouwen, voor zover die op dat moment toegankelijk zijn. De forttoren is het enige gebouw dat niet het hele jaar voor publiek toegankelijk is. Vanaf 1 oktober tot 1 april is de toren gesloten wegens het overwinteren van een grote kolonie vleermuizen ter plaatse; zie agenda voor activiteiten.

Bereikbaarheid

Het Fort is te bereiken met de auto, de fiets of wandelend via een van de aanwezige wandelroutes. Het is zeer beperkt bereikbaar met openbaar vervoer (belbus). Aan de oostzijde van het Fort bevindt zich een ruim parkeerterrein voor auto’s en bussen. Tevens is er aan die zijde een fietsenstalling aanwezig.

Fort Honswijk

Meer foto’s